Jonas von Essen

Kurs Forum Minnesforum Komma ihåg alla gator i en stad

Etiketter: 

Visar 9 inlägg - 1 till 9 (av 9 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #4846
  Patrik Schmidt
  Deltagare

  Hur gör jag för att memorera alla gator i en stad (Göteborg)? Om någon pratar om en gata vill jag direkt kunna veta var i Göteborg den är, och vilka gator som finns runtomkring den.

  #4847
  Johan Ström
  Deltagare

  Spännande utmaning. En idé:

  För att koppla ihop platser och gatnamn kan du kanske komma på en figur för de olika gatorna som gör saker på platserna som finns på gatan. Genom att placera ut dessa längs gatan kan du kanske bilda dig en känsla för gatornas helhet?

  Exempel i Linköping:
  Vasavägen – Gustav Vasa
  Storgatan – Jätten Hagrid
  Gråbrödagatan – En samling gråbröder / munkar
  Kungsgatan – karamellkungen
  Djurgårdsgatan – fotbollsspelare i Djurgården.

  I Linköping går gatan “Vasavägen” mellan resecentrum och ett ölhak. Längs vägen finns även en pizzeria och min kompis lägenhet. För att komma ihåg att dessa platser ligger på vasavägen försöker jag se Gustav Vasa (Vasavägen) anlända med tåget (resecentrum), äta på pizzerian, slå in dörren hos min kompis och stå på borden på ölhaket.

  Om du lär dig några av ändpunkterna på gatorna kanske det underlättar helhetsbilden?

  #4849
  Patrik Schmidt
  Deltagare

  Hej Johan,

  Det låter som en väldigt bra idé. Tack för tips!

  #4855
  Johan Ström
  Deltagare

  Återkom gärna om hur det går! Du får bergis mängder av idéer och insikter när du har satt igång! 🙂

  #4856
  Patrik Schmidt
  Deltagare

  Tack, det ska jag göra. Kan bli nästa vecka som jag väl börjar – gillar att ha en bra plan innan jag sätter igång.

  #5281
  Patrik Schmidt
  Deltagare

  Har börjat smått nu. Placerat ut bl.a. en kyrka och en burk öl med bearnaisesås på olika gator. Även en bil “förorening”-blir Föreningsgatan. Desto längre ifrån mig desto mer obskyrt/roligt behöver det bli känns det som. Nära mig kommer jag ändå ihåg vissa utan figurer t.o.m.

  #5284

  Intressant projekt! Det för tankarna till taxichaufförerna i London som måste memorera varje gata och sevärdhet i sin stad. Jag sökte lite snabbt på nätet och hittade en tråd på artofmemory.com angående ämnet:

  https://forum.artofmemory.com/t/london-taxi-drivers-memorizing-the-knowledge/29035

  Det länkas till en blogg där en man som genomgått “The Knowledge”, som inlärningen av kartan kallas, skriver om processen. Skummade igenom det, men var rätt intressant. De verkar dela in London i en samling av 320 rutter som tillsammans täcker upp varenda gata i London. Kanske det kan vara något att ta inspiration utav?

  #5311
  Patrik Schmidt
  Deltagare

  Tack Teodor. Spännande!

  #7877
  Jack Andersson
  Deltagare

  Jag jobbar som brandman och att Memorera alla gator i våran kommun är en klassisk sak som vi gör. Det vanligaste är att använda en karta och nöta men jag har använt mig av minnesteknikerna nu för att lära mig ett 50 – tal gator den senaste veckan, sättet jag har använt mig av är att hitta en större gata med flera små gator som viker av från den. Sen använder jag mig av klassiskt minnesplats teknik, exempelvis hemifrån mig till mitt garage har jag visualiserat en tull kvinna för tulpan vägen, sen ett träd där det droppar vita droppar för snödroppevägen osv. Så får man helt enkelt bryta ner det i logiska delar med ca 20 st per område. En sak jag kom på senare är att visualisera alla gator som viker av till höger på höger sida av min promenad och vice versa med vänster.

Visar 9 inlägg - 1 till 9 (av 9 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.