Jonas von Essen

Kurs Forum Minnesforum Konst

Etiketter: , ,

Visar 7 inlägg - 1 till 7 (av 7 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #3772
  Eirik Fredäng
  Deltagare

  Hej alla! Tänkte höra om det finns någon som har tips för att bli lite allmänbildad inom konst.
  Genre, tidpunkt, konstnär och namn på konstverk är de ”datapunkter” som jag spontant kan komma på som intressanta (tips på flera?), men vad kan vara bästa sättet för att memorera dessa? Minnespalats? (Men grupperat på vad? Kronologisk ordning eller i genre?)
  Vore kul att höra om flera har funderingar och tips över detta 😊

  /Eirik

  #4182
  Andreas
  Deltagare

  Jag har liknande funderingar. Strukturerandet kräver en del arbete. Men jag tänker att man kan lägga upp det på i olika nivåer och på olika sätt. Ett minnespalats med olika konststilar i kronologisk ordning borde väl vara bra (det har jag inte gjort än).

  För målare som är lättigenkännliga har jag tänkt att man kan skapa sig en minnesbild av EN kännetecknande tavla (eller av ett återkommande motiv) som man kopplar till konstnärens namn.

  Jag delar gärna med mig av några spridda men konstrelaterade minnesbilder:

  1. (Claude) Monet kommer upp med en MANET på huvudet, ur en av sina avmålade näckrosdammar. Man kanske kan lära sig att han var impressionist genom att han dessutom “in-pressar” maneten mot huvudet.

  2. Naivisten Henri Rosseaus kändaste målning är nog den med den förvånade tigern i regnet; där har jag placerat en barndomens nalle (min systers) som hette “Henry” på tigerns hals, och så finns det ett mycket rödaktigt parti med löv till höger i just den tavlan, som jag kopplar till Rosseau/röd.

  3. För dadaisterna har jag gjort ett minnespalats. Det är min yngsta släktings lekrum (passande för “dada”). De som grundade dadaismen har jag sedan placerat ut i det rummet. Hugo Ball står i dörren (datorspelstrollet Hugo) med en boll. Emmy Hennings (jag vet någon som heter Emmy, och hon leker här med hönor för Hennings). I fönstret sitter Marcel Djanko (J-formad WC-Anka hänger på fönsterbrädet). På en bokhylla står en Triss-lott med en Tsar på baksidan för Tristan Tzara och slutligen Hans Arp vid rummets fjärde vägg… Det får vara Hans (från Hans och Greta) som sticker fram en (äggh)ARP(a) till oss eller häxan att känna på.

  #4201
  Andreas
  Deltagare

  Hm… Det slog mig just att det även finns en konstnär vid namn MANET: “föregångare och inspirationskälla till den franska impressionismen”. Litet ogenomtänkt att använda maneten för Monet då, men bra att de båda var impressionister och därigenom “hör ihop”.

  #4226
  Eirik Fredäng
  Deltagare

  Kul att du också har börjat kika på konst! Bra tips! Ett eget minnespalats för dadaismen (och för andra genres) är nog en bra idé.

  Rörande Manet och Monet tänker jag själv att på Monet som en ”måne” – och han verkar ju måla många landskapstavlor där just månen kan synas. Medan Manet ofta målade människor (som jag brukar försöka tänka har blivit ”brända av en manet” och därför kan se lite molokna ut 😁).

  #5213
  Jonas
  Keymaster

  Många bra förslag! 🙂
  Nu finns även en lektion om konst i quiz-modulen!

  Konsthistoria

  #7131
  Andreas
  Deltagare

  I går kväll tittade jag på Kontrapunkt i SVT, kulturfrågesporten med ämnen inom musik, konst, litteratur. Jag tror jag kunde två(!) av alla frågor, vilket var rätt nedslående, men jag är å andra sidan inte igenom konstkursen här än! (Jag går långsamt fram i kurerna men övar också i Anki och Seterra, på tidigare delar!)

  En rolig fråga i Kontrapunkt handlade om namnet på den konstfulla japanska lagningstekniken för keramik, där de dekorerar de tidigare sprickorna med inläggningar av metallpulver. Roligt eftersom jag tidigare i år hade gjort en bild för detta begrepp efter att jag märkt att jag hela tiden glömde vad det hette (begreppet förekommer ibland i en Facebook-grupp där jag är med). Ingen av de annars snabba och “allkunniga” människorna i Kontrapunkt-lagen klarade frågan. De skulle ha behövt bilden av ett barn (tyska KIND) som SUGer I springorna i en trasig porslinskopp. Här delar jag med mig av den AI-bild jag såg för mitt inre direkt när frågan kom 🙂

  https://photos.app.goo.gl/RbmCpTThKtaKEJSD6

  #7477
  Johan Ström
  Deltagare

  Nu ska jag så smått börja med konstdelen av frågesportsmodulen!

  Hur har det gått för er andra?

  Här är mina peg-ord för epokerna:

  1. Renässans – Ett regnmoln
  
2. Manierism –
  Någon som har mani? Alternativt en dollarsedel (money)
  
3. Barock – Badrock
  
4. Rokoko – Ett gökur (koko)
  
5. Nyklassicism – Nyckel
  
6. Romantik – En romantisk röd ros
  
7. Realism – Kamera
  8. Impressionism – Stämpel
  
9. Postimpressionism – Ett stämplat brev (post-impression)
  
10. Pointillism – En laserpekare
  
11. Expressionism – Tidningen Expressen
  
12. Kubism – En Rubiks kub
  
13. Dadaism – En bebis som säger ”dada”.
  
14. Surrealism – En kamera formad som en citron
  
15. Popkonst – Popcorn

Visar 7 inlägg - 1 till 7 (av 7 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.